רקע על כסאות בטיחות :
רק כשהתחלנו לחפש כיסא בטיחות לרכב לתינוק- הבנו כמה זה מורכב! מכיוון שמדובר בקנייה משמעותית לתינוק אם לא הכי חשובה, חקרנו לעומק את הנושא וללא פשרות. התהליך לקח לנו כמה חודשים טובים, קראנו מאמרים, שאלנו חברים, ביקרנו באינספור חנויות וקראנו מפרטים של המון דגמים. כל זה כדי לבחור את הכיסא הבטוח והאיכותי ביותר לתינוק שלנו! בניגוד ליתר המוצרים לתינוק שם אפשר להתפשר על פרמטרים מסוימים או שאין הבדל קריטי, במקרה של מושבי בטיחות לרכב כל פרט חשוב! לכן, החלטנו לתמצת את כל המסקנות שלנו למדריך אחד שיעשה לכל הורה סדר בבחירת כיסא בטיחות לרכב.
אז תקדישו זמן בקריאת המדריך לעומק לפני שאתם רוכשים כיסא בטיחות לילדים. תאמינו לנו שחסכנו לכם המון זמן של קריאה עצמאית ברשת, כי סיכמנו כאן את כל המידע שקראנו והפרמטרים החשובים. בואו נתחיל!
דגשי בטיחות חשובים ומצילי חיים:
- לפי חוק במדינת ישראל חובה להושיב תינוקות עד גיל שנה חגורים במושב בטיחות נגד כיוון הנסיעה! משום שעמוד השדרה של התינוקות לא מפותח מספיק כדי לספוג תנועות פתאומיות וחדות עם כיוון הנסיעה. מה שעלול להוביל לפגיעה נוירולוגית חמורה בעמוד השדרה ואף למוות. הישיבה נגד כיוון הנסיעה מפחיתה את עוצמת הפגיעה, משום שמושב הבטיחות סופג כך את רוב העוצמה וצוואר הילד לא נזרק קדימה.
- לפי חוק במדינת ישראל אסור להושיב ילד במושב עם כרית אוויר פעילה, באופן כללי ההמלצה היא להושיב את הילד במושב האחורי. זאת מכמה סיבות, המובילה שבהם להפחית את עוצמת הפגיעה בילד במקרה של תאונה חזיתית וגם את הסחת הדעת והעיסוק להורה במידה והילד יושב סמוך אליו במושב הקדמי. אם בניגוד להמלצה אתם בוחרים בכל זאת להושיב את הילד במושב הקדמי, חובה לנטרל שם את כריות האוויר!
- עיגון כיסא הבטיחות לרכב וחגירת הילד: חובה לוודא לפני כל נסיעה שכיסא הבטיחות מעוגן הרמטית לרכב. בנוסף, יש להקפיד לחגור את הילד באמצעות רצועות הבטיחות שבכיסא בהתאם לגודלו, כך שהרצועות ישבו בצמוד לכתפיו. לכן בחורף אסור לחגור את הילד שהוא לבוש במעיל, שכן כך הרצועות לא מהודקות מספיק לגופו.
קריטריונים שחייב להסתכל עליהם שבוחרים מושב בטיחות לבייבי:
1.תקן בטיחות- קיימים 2 תקני בטיחות מחמירים בעולם: האירופאי והאמריקאי.
- שניהם עורכים מבחני ריסוק ומודדים פרמטרים מאוד מחמירים, לכן שניהם מאושרים ע"י מכון התקנים הישראלי לשימוש. אנחנו נסביר בקצרה על ההבדלים ביניהם כדי לעזור לכם להעמיק, אבל תהיו כבר רגועים כי כל עוד תבחרו בכיסא באחד מהתקנים האלו אז אתם בסטנדרט גבוהה של בטיחות!
- ההבדל המרכזי ביניהם הוא שבאירופה הבדיקה נעשית ע"י מכון הבטיחות של האיחוד האירופאי, בעוד באמריקה הבדיקה נעשית ע"י החברות עצמן. באירופה ישנו גם מכון גרמני מפורסם בשם ADAC שעורך מבחני בטיחות מוקפדים, ככל שהציון ADAC נמוך יותר כך הוא יותר טוב! בנוסף, הגישה האירופאית היא שבעת תאונה הכיסא צריך להשאר ברכב, לכן החיבור הוא במנגנון ISOFIX ישירות לשלדת הרכב. בעוד התקן האמריקאי שואף להוצאה של הילד יחד עם הכיסא במקרה שכזה, לכן החיבור של הכיסא לרכב הוא דרך רצועות LATCH שניתן לחתוך בעת הצורך.
- אירופאי: התקן I-Size/ R129 שמחייב נסיעה נגד כיוון הנסיעה עד גיל 15 חודשים ולאחר מכן מאפשר גם ישיבה עם כיוון הנסיעה. בנוסף, תקן I-Size/ R129 מאפשר חיבור לרכב רק במנגנון ISOFIX, מערכת מובנת בשלדות רוב הרכבים כיום. המגנון הזה מעניק אקסטרה בטיחות, כי הוא גם מאפשר התקנה נכונה ללא טעויות.אנחנו ממליצים לוודא ברכב שלכם לפני רכישה שהמנגנון ISOFIX קיים במושבים האחוריים.


באירופה קיים גם התקן השוודי שהוא המחמיר ביותר בעולם, שכן הוא מאפשר ישיבה אך ורק נגד כיוון הנסיעה! הוא גם היחיד שמגביל את המשקל המקסימלי של הילד ל-18 ק"ג בחיבור ISOFIX.2.באירופה קיים גם התקן השוודי שהוא המחמיר ביותר בעולם, שכן הוא מאפשר ישיבה אך ורק נגד כיוון הנסיעה! הוא גם היחיד שמגביל את המשקל המקסימלי של הילד ל-18 ק"ג בחיבור ISOFIX.
אמריקאי: מאפשר ישיבה עם/נגד כיוון הנסיעה, כאן החיבור הוא עם רצועות הבטיחות LATCH. המבחנים נעשים עבור טווח משקל ילד של עד 36 ק"ג.
2. התאמה של טווח גילאים/משקל ילד – מומלץ לקרוא במפרט של כל כיסא עד איזה גיל הוא מתאים ועבור איזה טווח מידות של הילד. כי המגוון הוא רחב החל מגיל לידה ועד משקל של 36 ק"ג או גובה 150 ס"מ. אם אתם רוצים לקנות כיסא שישאר איתכם לטווח הארוך אז תסתכלו על הכיסאות המשולבים, בהם יש תוסף לישיבת ניובורן וחלקם גם הופכים לבוסטר. ככה שברכישה אחת יהיה לכם כיסא שילווה את הילד עד ישיבה עצמאית ברכב. מצד שני אפשר גם להסתפק בכיסא בטיחות רגיל, כך שהילד יגדל תרכשו בנפרד בוסטר ואת הכיסא בטיחות תעבירו לילד הבא!


3. נוחות- יש היום תוספות שמשדרגות את חווית השימוש בכיסאות. כמו מנגנון סיבוב של בסיס הכיסא, כך שכשמכניסים את הילד לרכב אפשר לסובב את הכיסא עם הפנים לדלת וזה מאפשר להושיב ולחגור אותו בקלות. יש תוסף ישיבה לניובורן שמאפשר לתינוקות הרכים לשבת ביציבות ובנוחות. יש גם אביזרים כמו מתקן לבקבוק וכו' שזה לא בגדר חובה אבל נחמד שיהיה.
4. מצבי ישיבה– במפרט של כל כיסא כתובות זוויות הישיבה שהוא מאפשר. האפשרויות הן: עם/ נגד כיוון הנסיעה או כמצב בוסטר עם כיוון הנסיעה. חובה לבחור כיסא שמאפשר ישיבה נגד כיוון הנסיעה, כי זה מה שהחוק מחייב עד גיל 15 חודשים כפי שפירטנו בתחילת המדריך. חלק מהמושבי בטיחות מאפשרים בהמשך גם סיבוב עם הפנים לכיוון הנסיעה, כך שהילד גודל יהיה לו מקום מרווח לרגליים וגם תוכלו להיות איתו בקשר עין כל הדרך.


5. תאריך ייצור– מוטבע על המושב בטיחות, חשוב לבחור בכיסא שיוצר בסמוך למועד הרכישה.
6. התאמה לרכב שברשותכם – למשל הכיסאות בתקן האירופאי מתחברות לשלדת הרכב דרך מנגנון ISOFIX, בתקן אירופאי רצועות LATCH, חשוב לוודא שברכב שלכם זה קיים. זה מופיע בחוברת המפרט של כל רכב או שתוכלו בחלק מהרכבים לראות זאת גלוי במושב. בנוסף קחו בחשבון את מידות הכיסא עצמו, כיסאות גדולים עלולים לא להתאים למושבים ברכב קטן.
סוגי מושבי בטיחות קיימים:
סלקל– האם לרכוש – כן/לא
- נתחיל בזה שרכישת סלקל לא תחסוך לכם גם רכישה של מושב בטיחות בהמשך, אבל רכישה של מושב בטיחות משולב עשויה לחסוך לכם רכישה של סלקל! לכן זהו שיקול כלכלי שצריך לקחת בחשבון.
- היתרון המרכזי של סלקל הוא יכולת ההתניידות והנשיאה מחוץ לרכב/ בין רכבים, ככה שתוכלו להשתמש בו בשני רכבים שונים/במוניות. בשונה מכיסא בטיחות שנותר מעוגן לרכב ומסורבל להעברה בין רכבים. כיום ניתן לחבר את הסלקל לרכב בשני מנגנונים עיקריים: באמצעות חגורת הבטיחות או לבסיס שנותר מעוגן בקביעות ברכב עליו הסלקל מתלבש בקלות. כל הסלקלים מגיעים עם ידית נשיאה, חלקם אף מתחברים לשלדת העגלה ככה שאפשר להמשיך ולטייל בקלות עם הילד במידה ונרדם ואין צורך להעביר אותו בין כיסא לעגלה.
- שימו לב שגם סלקלים עוברים מבחני ריסוק מחמירים ובטוחים. משום שהם מתאימים לגילאים צעירים הם מתאימים להתקנה רק כנגד כיוון הנסיעה!
- אחד החסרונות הבולטים של סלקל ביחס לכיסאות בטיחות, הוא טווח צר של גילאים/משקלי ילד המתאימים לשימוש. לרוב השימוש בסלקל מתאים מגיל לידה ועד 15 חודשים/ 13 ק"ג, לכן גם המבנה שלו מותאם לתינוקות קטנים יותר מכיסא בטיחות רב שלבי.
- בנוסף ישנה מגבלת ישיבה בסלקלים הקלאסיים ל-45 דקות. אבל לאחרונה יצאו דגמים חדשים של סלקלים שעוקפים את המגבלה הזו, משום שישנה פונקציה לשינוי זווית הישיבה למצב שכיבה. כך למשל בסלקל שאנחנו רכשנו Nuna Arra.
- הורים חדשים כמונו? שמועה שחשוב לנו לנפץ, לא חייב סלקל כדי לשחרר את התינוק מבית החולים. אלא הנוהל אומר שאסור לשחרר תינוק בנשיאה על הידיים. אז האופציות הן או סלקל או עגלה+כיסא בטיחות מותקן ברכב!



2. מושב בטיחות חד כיווני- כפי שכבר פירטנו יש כמה זוויות אפשריות. יש בשוק כיסאות שמתאימים לישיבה חד צדדית, אז חשוב לשים לב במפרט.
3. בוסטר- מותר לשימוש לפי חוק בישראל מגיל 3 שנים ועד גיל 8 שנים / ממשקל 15 ק"ג. הבוסטר נועד כדי להגביה את הילד כך שיוכל להחגר באמצעות חגורת הבטיחות של הרכב. לכן בוסטר קלאסי לא מכיל רתמות פנימיות.


4. מושב בטיחות משולב- עם/ נגד כיוון הנסיעה/ עם בוסטר- היתרון במושבים המשולבים הוא ברור- שימוש לטווח הרחוק ברכישה אחת. אולם חשוב מאוד להקפיד על טווח הגילאים והמשקלים המתאים לכל כיוון בהתאם להוראות הבטיחות של היצרן.
אז אחרי שפירטנו את כל הנקודות שחייב לבדוק, נגלה לכם מה הכיסא שבחרנו לבסוף אחרי המחקר הארוך שעשינו. בחרנו עבור ריו את כיסא הבטיחות המשולב Joie I-Spin XL 360!
למה? קודם כל כי הוא הוכתר לכיסא הבטיחות המשולב הבטוח ביותר באירופה לשנת 2024 לפי ציוני מבחני ריסוק! הוא בעל תקן בטיחות אירופאי I-Size ECE R129:מוביל בקטגוריה במבחני ADAC- ציון 2.4 במבחן ריסוק רב כיווני וציון 3 משוכלל!
יש כאן דגש מטורף על בטיחות לפרטי פרטים: הכיסא בעל 5 נקודות עגינה, מתחבר לרכב במנגנון ISOFIX לשלדת הרכב למען בטיחות מקסימלית ומינימום טעויות התקנה! בנוסף בעל מוט מתכוונן המגיע לרצפה המוסיף יציבות ונקודת עיגון נוספת. כולל מגן צד שחובה להרכבה בצד הכיסא הפונה לדלת הרכב, לאקסטרה הגנה במקרה של פגיעת צד חס וחלילה.


בנוסף, אנחנו רצינו לרכוש כיסא אחד שילווה אותנו לטווח כמה שיותר רחוק, לכן החלטנו ללכת על כיסא משולב. ספציפית הדגם הזה מאפשר שימוש עד ישיבה עצמאית ברכב עם חגורת בטיחות. כי הוא מתאים מגיל לידה ועד משקל 36 ק"ג | גיל 12 | גובה ילד של 40-150 ס"מ! זה טווח עצום שרק כיסאות מעטים כיום בשוק מאפשרים! השימוש הרחב הזה אפשרי בגלל שהכיסא מאפשר ישיבה עם/נגד כיוון הנסיעה ובהמשך הופך לבוסטר לכל דבר! השימוש לטווח הארוך אפשרי גם בגלל הוורסטיליות של הכיסא: בעל 5 מצבי ישיבה/שכיבה ו-14 גבהים משתנים!
שימו לב שבכיסאות משולבים מהסוג הזה, חובה להושיב את הילד לפי הוראות היצרן מבחינת בטיחות! הכוונה היא שלכל זווית ישיבה יש טווח נתונים ספציפי של הילד שאפשרי. הדגם Joie I Spin XL מתאים לשימוש לפי:
- מתאים לישיבה נגד כיוון הנסיעה מגיל לידה ועד 4 שנים או מקסימום 18 ק"ג | טווח גבהי ילד: 40 ס"מ- 105 ס"מ.
- מתאים לישיבה עם כיוון הנסיעה מגיל מינמלי של 15 חודשים עד 4 שנים או מקסימום 18 ק"ג | טווח גבהי ילד: 76 ס"מ- 105 ס"מ ככיסא.
- מתאים לישיבה במצב בוסטר: גילאי 3.5-12 שנים או עד משקל 36 ק"ג | מגובה 100 ס"מ-150 ס"מ
- כולל תוסף בדים לישיבת תינוקות שמומלץ לשימוש בגבהים 40-60 ס"מ לאקסטרה בטיחות ונוחות!



עוד פרמטר שהיה לנו חשוב זה נוחות, לנו ולילד! הכיסא מסתובב 360 מעלות, כך שאפשר לסובב אותו אל הדלת ולהכניס את הילד לרכב מבלי להתכופף יותר מידי וגם לחגור אותו בקלות. הסיבוב הזה מאפשר בעצם לשחק עם זוויות הישיבה מבלי לנתק כלל את הכיסא! משהו שאהבנו פה בנוסף זה את החשיבה על הפרטים הקטנים, למשל רצועות בטיחות מתכווננות בהתאם למצב הישיבה. האבזם עשוי מפלסטיק חזק ככה שלא מתחמם בשמש בניגוד לאבזמי ברזל. ככה להורה יותר נעים לחגור את הילד וכמובן אין ברזל לוהט צמוד לגוף הילד! הכיסא בעל עיצוב ובדים מסדרת Signature היוקרתית של חברת Joie- בדים נעימים למגע, איכותיים, מעכבי בעירה ללא חומרים מסרטניים. מגיע בשלוש צבעים יפייפים לבחירה! הבדים ניתנים להסרה ולכביסה בטמפרטורה של 30 מעלות!
הטבה בלעדית לעוקבי OUTRAVEL- קופון לכיסא הבטיחות Joie I-Spin XL שיוצר את המחיר הנמוך ביותר בארץ!
קופון: OUTRAVEL10
מחיר נכון לתחילת אוגוסט: 1791 ש"ח בלבד ישירות מאתר הייבואן הרשמי! המחיר המקורי 2290 ש"ח!