אחת הבעיות הנפוצות בבחירת שק שינה הוא חוסר הידע של המטיילים… אז בואו נתחיל !!
שק שינה הינו פריט חשוב מאוד לכל מטייל, ובעיקר לתרמילאים או לאנשים שעושים טיולים מאומצים. דמיינו לעצמכם מצב בו עברתם יום שלם של טרק מדהים בהר או בשביל כלשהו בעולם, הגעתם ללילה סחוטים מעייפות, הקמתם מאהל, אכלתם ארוחת ערב, הלכתם לישון ואז – היה לכם קר מדי במהלך הלילה, התעוררתם כמה פעמים מהקור ולא ישנתם טוב. סביר להניח שהיום שאחרי, ואולי אף הטרק כולו יפגע כיוון שלא הצלחתם להשיג שינה טובה.
לא קל לעשות בחירה בין המגוון הרב של שקי השינה למטיילים הנמצאים כיום בחנויות. לפני שבוחרים שק שינה, כדאי לדעת את אופי הטיול שלכם (גם הקרוב וגם בכלל – כיוון ששק שינה זהו מוצר שנשאר לזמן רב). שאלות אלו יעזרו לכם להחליט איזה שק מתאים לכם:
- האם אתם מתכוונים לשאת את שק השינה בתרמיל, כך שעליו להיות קטן וקל משקל? או ששק השינה יהיה ברכב ואז אין צורך להתחשב בשיקול זה?
- מה טווח הטמפרטורה הצפוי במקום אליו אתם הולכים? ככל שתשנו במקום קר יותר, שק השינה יצטרך לבודד טוב יותר, ולכן הוא יתפוס יותר משקל ונפח – או שעלותו תהיה גבוהה יותר.
- מה האקלים השורר ביעד הטיול: אם מאוד לח או גשום, תעדיפו שק שינה במילוי סינתטי, אך אם אין חשש לרטיבות – פוך הוא הבחירה המועדפת. (הסבר על ההבדלים בהמשך).
לפני בחירת שק שינה, ישנם כמה פרמטרים חשובים שצריך לעבור עליהם, כל פרמטר חשוב לבחירת שק השינה המתאים לכם .
מילוי שק השינה
ישנם כמה סוגים של מילויים , סינתטי, פוך או שילוב (היברדי) ,רמת הבידוד של שק השינה וכן תכונות נוספות שלו נקבעות ע"י המילוי ,כאשר אנחנו באים לבחור את סוג המילוי אנחנו צריכים להתייחס לתנאי הסביבה שלנו ורמות תקציב. דגמים במילוי פוך יהיו שקי שינה קלים יותר לרוב מאשר דגמים בעלי מילוי סינטטי.
- מילוי סינתטי – מילוי המיוצר בטכנולוגיה מתקדמת באופן מלאכותי. מדובר במילוי העשוי לרוב סיבים חלולים המאפשרים קליטה של אוויר לצורך בידוד. ככל שיש יותר מעברי אוויר בסיבים, כך המילוי יותר איכותי. מילוי נפוץ לשקי שינה הוא פוליאסטר-הולופייבר-מיקרופייבר. תכונה חשובה של מילוי סינתטי היא העובדה שאם שק השינה נרטב, המילוי מאבד רק מעט מיכולת הבידוד שלו, ומתייבש באופן מהיר יחסית. כיום, ישנם מילויים סינתטיים המתקרבים בתכונותיהם למילוי פוך טבעי (קל משקל ונדחס לגודל קטן), בתנאים רטובים אנו ממליצים לבחור את הסינתטי .
- מילוי פוך טבעי – יתרונותיו של מילוי זה מתבטאים בכך שהחומר קל יותר, מבודד טוב יותר בהשוואה באותו משקל מול חומר סינתטי, הכיווץ שלו יותר קל ואינו קורס לאורך זמן. לעומת זאת, אם שק השינה מפוך יירטב, הפוך יאבד כמעט לגמרי את יכולת הבידוד שלו, יהפוך לכבד יותר וייקח לו זמן רב להתייבש, בנוסף מחיר של שק שינה פוך יותר יקר מאשר סינתטי.פלומת הברווז נותנת את התמורה הטובה ביותר ביחס חום/משקל/מחיר ובנוסף רמת דחיסה הכי טובה .אם אתם יודעים לשמור על השק שינה כמו שצריך , אז מילוי הפוך יכול לשמור על רמת היעילות שלו למשך 20 שנה לעומת מילוי סינתטי שישמר לפחות שנים.
- מילוי הידרופובי -תחום חדש בשנים האחרונות הוא המילוי ההידרופובי , הכוונה היא שמשתמשים בפלומה בחומרים שיעניקו לה עמידות טובה יותר למים ובכך זה מפחית את זמן הייבוש ושומר על רמת בידוד בדומה לשק שינה הסינתטי , בכך שק השינה גם במידה והוא נרטב , שומר על לפחות 50% מהבידוד המקורי .מבדיקות שנעשו בעולם , עדיין לא נמצאו הבדלים משמעותיים בזמני היבוש ( הגיעו להבדלים של 20-30%) ובנוסף לא ברור מהו אורך החיים לאחר טיפול הידרופובי (לטובה ולרעה) ,ולא פחות חשוב , כמה חברות הכי גדולות בעולם עדיין לא משתמשות בהליך זה , שכן הן מאמינות שמי שמגיע למקום רטוב , שיקנה שק שינה סינתטי.
צורת שק השינה
שקי שינה למטיילים באים בצורות שונות:
- שק שינה מרובע – צורת שק שינה מלבני, הצורה הרגילה והנפוצה ביותר. בדרך כלל צורה זו מאפיינת את שקי השינה המתאימים לקמפינג: הם גדולים יותר ורחבים.
- שק שינה קלאסי (מומיה) – שק שינה זה יהיה רחב באזור הכתפיים, והולך ונהיה צר ככל שמתקרבים לרגליים. יתרונותיו של שק שינה כזה הם בשמירה על חום הגוף – כיוון שהרגליים יהיו צמודות יותר, ואין מקום לחום שנוצר מהגוף להתפזר בו – וכן בחיסכון בנפח ובמשקל. רוב שקי השינה המקצועיים יהיו בצורה כזו. לרוב יש לו רוכסן לאורך כל השקי שינה , הם הכי פופולארים למרות כמה חסרונות קטנים(המשקל הנוסף של הפלומה שעליה אנחנו ישנים) – הפלומה בתחתית השק שינה דחוסה יותר , דבר שגם מוסיף משקל אך לא באמת יעיל זאת מכיוון שבידוד נוצר על ידי לכידת אוויר בחללי אוויר שנוצרים בין הנוצות אך כאשר הם דחוסים אין מקום להיווצרת חללי אוויר והחום לא נלכד ביעילות מרבית .לא משנה איך נישן , לא נקבל את הבידוד המרבי. , הם מתאימים לתנאי סביבה שונים והם ידידותיים לשימוש . הרוכסנים מוסיפים משקל וצריך לוודא שאוויר לא יוצא מהרוכסן עצמו לכן יש שקי שינה שמקצרים את אורך הרוכסן , מצד אחד זה יכול לשמור על היחס של החום/משקל אבל מצד שני זה יכול להפוך את השימוש לפחות נוח . בעיה נוספת היא שלפעמים הרוכסן נתפס בבד השק שינה ולפעמים גורם לקרעים ואף מסבך את הפתיחה . חשוב לשים לב שיש Draft Tube – בד שבין הרוכסן לבן הניילון של השק שינה שמונע בריחה של אוויר .
- קווילט – יפורט בכתבה לשקי שינה "אולטרלייט"
טווח טמפרטורות+תקן
תקן :בעבר התקן המוביל היה אמריקאי, לרוב התקן שיש בחנויות ובעולם הוא תקן אירופאי המתייחס לנאמר להלן , התקן מצוין באותיות EN13537
שקי שינה שונים מתאימים לטווחי טמפרטורות שונים, בשנים האחרונות נכנס לשימוש תקן לבדיקת רמת הבידוד של שק השינה.
למעשה קיימים שני תקנים – אירופאי ואמריקאי, כשהאירופאי הוא המחמיר מביניהם (עוד על התקן לבדיקה בהמשך).
הגדרת טווח טמפרטורה – על סמך מיקום הטיול , ומטבוליזם אישי ( האם את/ה סובל מקור או לא , לרוב נשים יותר רגישות )
יש לבדוק את הטמפ' הצפויות במקום היעד, ולבחור בשק שינה שיוכל להיות נעים בטמפ' הנמוכה ביותר שצפויה.
ככלל, על סקאלת טווח הטמפ' של שק השינה, מציינים לרוב שלוש נקודות:
- מקסימום – הטמפ' הגבוהה ביותר בה אפשר לישון בשק בלי להזיע באופן מופרז (אחרת צריך לפתוח אותו).
- קומפורט(comfort) – הטמפ' הנמוכה ביותר בה אישה יכולה לישון בשק השינה ושיהיה לה נעים.
- לימיט(Limit) – הטמפ' הנמוכה ביותר בה גבר יכול לישון בשק השינה ושיהיה לו נעים.
- אקסטרים – הטמפ' המינימלית שבה אישה יכולה לשרוד בשק השינה.
רוב שקי השינה של הנשים יותר חמים מדגמי הגברים .
כפי שציינו קריטריון נוסף שיש לקחת בחשבון הוא המטבוליזם של האישי של כל אחד ואחת שיכול להשתנות במגוון תנאים ( זאת אומרת שלא צריך לדבוק רק בקריטריון התקן אלא תלכו גם עם ניסיון הגוף שלכם , ותמיד עדיף להחמיר – ליצור טווח ביטחון עבורכם אבל אם זה שק שינה ראשונה שלכם אז רצוי לבחור טווח של 5 מעלות יותר/ פחות ) .ישנם חברות מצויינות ואף מדורגות גבוה בעולם (מניסיון של מטיילים רבים) ואין להם תקן אירופאי – זאת מאחר ולרוב מדובר בחברות קטנות שאין להם את היכולת לשלם כסף רב על תקן אירופאי , דבר זה אינו מונע את זה שאותם שקי השינה לא טובים . בנוסף כדאי לבחור בשק שינה שנקודת ה-comfort שלו תהיה תואמת לטמפ' הנמוכה ביותר הצפויה לנו.לרוב כל שקש שהקומפורט יתאים לבנות כמובן יתאים גם לבנים מאחר והלימיט יותר נמוך .לדוג' בן ובת יוצאים לטיול בטמפ' – 10 מעלות . הבחורה תיקח שקש עם קומפורט -10 והגבר גם יקח אותו שקש, השקש יתאים גם לגבר וגם לבחורה, לגבר יהיה יותר חמים כי עקרונית הגבר יכול להיות עם השקש הזה בכמה טמפ' פחות (כטמפ' הלימיט)
גודל שק שינה מתאים
יעילות החימום ונוחות הם הקריטריונים החשובים ,
שקי שינה שהכי יחממו הם אלו שיהיו עם הכי פחות מרווח לתזוזה, זאת על מנת לקלוע את האוויר החם כמה שיותר קרוב אליכם , מנגד זה לא תמיד נוח למי שזז הרבה בלילה .
מצד שני , אם השק שינה יותר מידי קטן, הגוף יכול להתנגד לבידוד ולגרום ליצירת נקודות של קור – הראש בחוץ או רגליים( זה מה שקורה לאנשים גבוהים בשקי שינה קטנים )
לכן רצוי לבחור שק שינה שהוא באורך המתאים כך שהראש והרגליים שלך יהיו במקום הרצוי ובלי מרווח מיותר .
מחיצות שנוצרות מהתפירה
ישנם כמה סוגים של מחיצות בשקי שינה , חלקם לאורך , חלקם לרוחב , למטייל הבסיסי זה פחות קריטי אלא יותר למי שמייצר שקי שינה . אף מטייל בסיסי לרוב לא יתעסק בזה .
מה שחשוב לדעת – ישנם 3 דרגות של מחיצות :
Sewn-through – הדרך הפשוטה ביותר , הזולה ולרוב אלו יהיו בשקי שינה עם טמפרטורות לא נמוכות .
Vertical Baffles – תפרים לאורך מכף הרגל ועד הראש , משמש בעיקר כדי למנוע את נדידת הבידוד בין מחיצה למחיצה , תפרים לאורך מקלים על בניית אזור הראש והרגליים . בנוסף שימוש בתפרים לאורך מהווים התקדמות בבידוד וישתמשו בהם בשקשים הנועדים לטמפ' יותר נמוכות .
Horizontal Baffles – תפרים אנכיים יוצרים את יחס החום/ משקל הגבוה ביותר בשקי שינה ומשתמשים בהם בעיקר בשקי שינה לטרקים . היתרון העיקרי של תפרים אופקים הם היכולת לשחק ברמות הבידוד במקומות שונים ( לדוגמא ברגליים ) , דבר המאפשר להתאים את דירוג הטמפ' הרצוי בהתאם לכמות המילוי באותו חלק . עם זאת , תפירה לרוחב היא התפירה הקשה ביותר ולכן עלויות גבוהות יותר לשקי שינה הנתפרים לרוחב .
Secondary Baffles – תוספת של תפירה באזור הצוואר הוגרמת לחימום הצוואר ומניעת בריחת אוויר חם החוצה מהשק שינה , מדובר בתפירה מאוד חשובה שכן במזג אוויר קר היא מונעת את בריחת אוויר מהשק שינה , החיסרון של אותה התוספת היא בטמפ' גבוה, דבר הגורם לחום מירבי באזור הצוואר – לא הכי נעים .
בד חיצוני
לרוב הבד החיצוני נמדד בערך שנקרא Diner , המס' מייצג את הצפיפות הלינארית של הסיבים אך עמידות הבד מושפעת לא רק מחוזק הסיב אלא מאופן אריגת הבד לכן למשל בד שמורכב מd10 יכול להיות עמיד יותר מבד שמורכב מd10 , זאת בעקבות סידור הסיבים, לכן לא באמת ניתן להשליך מגובה ערך זה בהכרח על עמידות הבד .
ערך נמוך של Diner מציין את זה שיהיה יותר שחיקה לשק שינה אך לא קריטי כ"כ .
הבדלים בין יכולת הבידוד של הפלומות
Fp זהו ערך שבא להבחין בין סוגי המילוי השונים, הוא בעצם מתאר כמה בידוד מספקת כמות נתונה של מילוי. כלומר, נשווה בין כמה סוגי מילויים בעלי משקל זהה ונבחן מהי רמת הבידוד שמספק כל אחד מהם.ככל שערך ה-Fp גבוה יותר זה מסמן שהוא מספק רמת בידוד גבוהה יותר אבל צריך לקחת בחשבון שככל שרמת הFP עולה כך מחיר השק שינה עולה .
ההבדל בין פלומת ברווז לפלומת אווז
כידוע, האווז הוא חיה שגדולה יותר מברווז ויותר יקר לגדלה ואף בשל הבדל הגודל נוצות האווז ארוכות יותר כך שמספקות רמה גבוהה של בידוד ושל עמידות. על כן נוצות האווז הן המועדפות כיום על ידי הצרכנים למרות המחיר הגבוהה יחסית .
מנגד היצע פלומת הברווז בעולם יותר גדול ולכן היא זולה יותר. מכך נובע שמחירי שקי השינה עם פלומת ברווז צריכים להיות יותר זולים ( לא תמיד כך ). כדי לשפר את יחס מחיר/תועלת ישנה כיום על פיתוחים המשלבים נוצות ברווז במגוון גדלים כדי לנסות ולהגיע ליעילות נוצות האווז במינימום מחיר .
איך נכון לטפל בשק שינה
על מנת לשמור על תקנו ועל איכותו של שק שינה , רצוי לפעול על פי כללים בסיסים המתחלקים לכמה קטגוריות :
- לפני ניקוי : רצוי לנקות כתמים חיצונים כמה שיותר מהר שכן כתמים אלו יהיו קשים לניקוי לאחר מכן .
רצוי להפוך את השק שינה ,כך שמים יוכלו להיכנס לפלומת השק שינה יותר בקלות מאשר מהחלק החיצוני המוגן ממים . - ניקוי ידני : הדרך הנכונה לנקות שק שינה היא באמצעות שטיפה ידנית – לוקחים אמבט עם מים חמים ובו ששים את הסבון היעודי (רצוי של חברת nikwax) , לבתוך מכניסים את השק שינה בשק אחסון שלו – בדרך הזאת האוויר כבר יצא מהשק שינה ולא יקלע אוויר ובועות מיותרות , לאחר מכן נצטרך להחליף כמה פעמים את המים והסבון – לאחר מכן נוציא את השק שינה משק האחסון ונדאג להסיר את כל הסבון (על ידי שטיפה במים / טבילה במים) , בנוסף חשוב לא להגזים עם כמות הסבון שכן קשה להיפטר ממנה לאחר מכן . שלב אחרון הוא גלגול השק שינה(לא לכווץ) והוצאת המים שבתוך הפולמה ולאחר מכן להשכיב לייבוש של השק שינה במקום מוצל עד ששק השינה מתבייש, לא לתלות אותו שכן משקל המים +הפלומה הרטובה יכולה לקרוע את שק השינה
- כביסה + ומייבש כביסה :במידה ושמים במכונת כביסה (לעצלנים שבנינו) ,רצוי על כביסה קרה או מקסימום 30 מעלות ,
לאחר כיבוס , אפשר לייבש במצב לשכיבה עד שרוב השק שינה מתייבש , לאחר מכן רצוי ואפשר לשים במייבש (תבדקו לפני שאין משהו שיכול לקרוע את השק שינה) עם 3 כדורי טניס/ כדורים של חברת Nikwax , רצוי לשים במייבש כמה שיותר גדול , כך הפלומה תתפזר היטב , בנוסף רצוי מידי פעם לעצור את המייבש ולפזר את גושי הפלומה שנצברו בזמן הכביסה .
הכי חשוב ! לעקוב אחרי הוראות כל יצרן ויצרן , שכן הוראות משתנות מחברה לחברה .
אחסון שק שינה
לפני אחסון רצוי לפרוס את השק שינה בחוץ בצל לייבוש מקסימלי , לאחר מכן רצוי לאחסן בשק רשת גדול ומאוורר ללא דחיסה של שק השינה, כך הפלומה בתוך שק השינה נשמרת בצורה טובה .
גודל אריזה – שק אחסון
לרוב שקי שינה אינם מגיעים עם שק כיווץ , ואלו שכן – שק הכיווץ הקיים לא נותן את התפוקה המקסימלית , היום בשוק ישנם כמה חברות ששולטות בשקי כיווץ ורצוי להשתמש בהם , שקי כיווץ מאפשר לכווץ את השק שינה לגודל מינמאלי ובכך לחסוך במקום רב . המומלצים שלנו הם של חברת Aegismax והיותר יקרים של חברת Sea To Summit
מה עוד כדאי לדעת על שק שינה למטייל
✔בשק שינה ישנים עם שכבת בסיס , זאת על מנת להגיע למקסימום טמפ' שהשק שינה יכול לספק .
✔בעיות אתיות – תקן Rds מדגיש את זה שהורידו את הפרווה במינימום פגיעה באותה החיה , ובכלל מי שדוגל באתיות , יכול פשוט לקחת שק שינה סינתטי.
✔כיצד לנצל את שק השינה באופן מיטבי? ה"חום" שאנו מייצרים יוצא משק השינה בשתי דרכים אפשריות: הראשונה היא בבריחה דרך החריצים בשק השינה (ככל ששק השינה מבודד יותר טוב – יש פחות איבוד חום בדרך הזו), והשנייה בהולכה של חום לקרקע כתוצאה ממגע הגוף בקרקע (דרך שק השינה). המשמעות היא, שיכול להיות לנו שק שינה שמבודד מעולה, אך אם נישן ישירות על קרקע קרה החום יאבד בקלות ואנו נתקרר. משום כך חשוב לדעת שמזרן מתחת לשק השינה הוא חיוני, במיוחד באיזורים קרים, ולא רק בשביל הנוחות.
כמו כן, מומלץ לפתוח את שק השינה כ-15 דקות לפני תחילת השינה, כדי שהוא יתנפח.
✔כיצד לשמור על שק השינה לאורך זמן? דבר חשוב מאוד נוסף שכדאי לדעת הוא אופן האחסון. על מנת לשמור על המילוי שלא יקרוס, המצב האידאלי לאחסון שק השינה הוא תלוי מלמעלה ופרוס, ואם אין אפשרות לכך – אז לאחסן מקופל כמו שמיכה ולא בתוך שק הכיווץ.
✔שקי שינה סינתטיים דורשים פחות תחזוקה בטווח הקצר. הם יכולים לחוות יותר לחות ולהישאר מבודדים באותה מידה ובדרך כלל פחות שבריריים מאשר מקביליהם (הפוך)
כמו כן, כשרוצים להכניס את השק לשק הכיווץ, פשוט תופסים אותו מאזור הרגליים (כדי שהאוויר יוכל לצאת מפתח הראש) ודוחסים לשק. חשוב מאוד לא לגלגל כדי לא להפעיל לחץ ולשבור את הסיבים.
- טבלת השוואת שקי שינה שנמכרים בארץ תוכלו למצוא כאן
- דגמי שקי שינה מומלצים- ייעודכן בקרוב!
איך לבחור את שק השינה האידאלי לקמפינג?
אז אחרי שלמדנו את העקרונות הבסיסים והקריטריונים החשובים, נתמקד בתחום הקמפינג. ביציאה לטיול קמפינג משפחתי הצרכים והשיקולים הם שונים:
ראשית, נושא המשקל פחות משמעותי, שכן לרוב תגיעו ישירות לאתר הקמפינג וברכב, בשונה מטרקים שם תאלצו לסחוב את כלל הציוד על גבכם. בנוסף, אם בחרתם להנות מסופ"ש זוגי, משפחתי או עם החברים, כנראה שתעדיפו לישון בנוחות ובחמימות, כמעט כמו במיטתכם. לכן, בבחירת שק שינה המיועד לקמפינג, תוכלו לשים דגש על נוחות וחום גם על חשבון המשקל. ואכן מרבית השק"שים בקטגוריה זו הם כבדים יותר.
כנראה שיצא לכם לצאת לקמפינג כמה פעמים בשנה (אם יותר זה מבורך), וגם בהרכב משפחתי (כלומר תצטרכו לרכוש שק שינה לילדים ולכל בן משפחה) ולכן גם הסכום שתרצו להשקיע יהיה שונה. לשמחתנו, המחירים בקטגוריה זו נוחים ואף נמוכים הרבה יותר מקטגוריית המטיילים!
שקי השינה לקמפינג הם מצד אחד נוחים, מחממים ובמחירים נוחים. אך מנגד חשוב לזכור כי כל זה בא על חשבון משקל ונפח אריזה גדול. מה גם שכפי שראינו ככל שיש לאוויר יותר נפח להתפזר בו כך קשה לשמור על החום.
מילוי
כפי שראינו במדריך הכללי שלנו, ישנם 2 סוגים עיקרים של מילוי- סינטטי ופוך. גם בבואנו לבחור שק שינה לקמפינג, העקרונות שהזכרנו במדריך הכללי תקפים. חלק לא קטן משקי השינה לקמפינג בעלי מילוי סינטטי. זאת במטרה לספק מחיר סביר לצרכן, וגם בשל זמני הייבוש הקצרים במקרה של ריטבון.
אחסון ומשקל
כפי שציינו, שקי השינה לקמפינג בדרך כלל יהיו כבדים ובעלי אריזה נפחית יותר. אבל בטיולי קמפינג זה שיקול חשוב פחות, בגלל שלרוב לא אתם תהיו אלו שסוחבים את הציוד אלא כלי הרכב איתו תגיעו לאתר.
צורה, נוחות ויעילות חימום
הצורות הנפוצות ביותר הן המומיה והמלבנית. מגאומטריה פשוטה נוכל להבין כי ההבדל בין שתי הצורות זה המרווח בשק השינה עצמו להתפרסות ותנועה, ולכן אם אלו הדגשים החשובים לכם בקמפינג הצורה המלבנית עדיפה.
אך כפי שציינו דבר מרכזי שיש לקחת בחשבון לפני כל טיול הוא האקלים הצפוי ביעד והמטבוליזם האישי שלכם. ככל ששק השינה יהיה צר יותר כך לחום יהיה פחות לאיפה להתפזר והוא יישמר, לפיכך צורת המומיה תהיה יעילה יותר מבחינת חימום. מסיבה זו חלק משקי השינה בצורת המומיה (עם הדגשים שלמדנו במדריך הכללי) יוכלו להתאים לכם גם לטיולים ממושכים וגם לקמפינג, כך שברכישה אחת תוכלו להצטייד בשק שינה למרבית הטיולים בארץ!
כמובן שישנן גם צורות ביניים (מלבנית-מומיה) המיועדות לטיולי קמפינג, ויהיו מחממות יותר מהצורה המלבנית וגם יעניקו מרחב רב יותר לתנועה מאשר צורת המומיה.
שק"ש זוגי
ישנם דגמים בעלי רוכסן מיוחד שיוכל להתחבר לרוכסן שק השינה של בן הזוג. היתרון בכך, מעבר לשינה לצד בן זוגכם, הוא חלוקת חום הגוף בסביבה הפנימית של שק השינה. ישנם כמה ניסיונות של החברות השונות, ביצירת שק שינה בודד אך גדול מהרגיל כך שהוא בעצם זוגי, וחוסך את ההתעסקות בחיבור הרוכסנים.